Een nieuwe tas

Ik heb nog precies € 20 over en daar wil ik een nieuwe tas voor kopen. Kleur: PASTEL. Dat is namelijk dé kleur van dit voorjaar (dat zei Lauren! En die heeft er verstand van!) Probleempje: ik kan niet kiezen. Welke vinden jullie het leukst?

Tasje 1 Met oranje streepjes

Tasje 2 - Met zoete snoepjeskleuren

Tasje 3 - Lekker Frans!

Verdwaald in de banlieu


Het is nu half 2  ’s nachts, ben alleen thuis en terwijl ik dit schrijf zit ik nog helemaal te shaken. Ik was namelijk verdwaald. In de banlieu (dat is een buitenwijk van Parijs waar vet-gevaarlijke dingen gebeuren).

Voor mijn film Een zomer in Parijs II wilde ik met de metro naar een dorpje buiten de stad. Mijn moeder is daar opgegroeid in een boerderijtje met groene luiken en dat wilde ik filmen. Ik ging er alleen naar toe, want Katrin had een kookworkshop. Het zou iets van vijftien haltes zijn.

Ik zat heel relaxed in de metro, was een beetje aan het spelen met mijn camera. Pas toen ik na een halfuur uitstapte kwam ik erachter dat ik compleet de verkeerde kant op was gegaan.  Zat ik dus in de banlieu! En het eerste wat ik zag waren vijf gangsta-boys met mutsen op die een graffity op het metrostation aan het zetten waren. Ze riepen de hele tijd op agressieve toon:

“ASSASIN DE LA POLICE!”

“ASSASIN DE LA POLICE!”

“ASSASIN DE LA POLICE!”

Dat betekent: Vermoord de politie.

Ik rende zo snel ik kon naar de andere kant van het metrostation om in de metro terug te springen. Pas na tien minuten kwam er weer één. Ik heb me al die tijd achter een bankje verscholen. Die tien minuten leken wel een uur! Het was zooo eng. Eén van die jongens gooide ook nog bierflesjes op de rails. Eén scherf raakte me bijna!

Morgen ga ik overdag naar dat dorpje en ga ik vijf keer checken of we wel de goede kant op gaan…. En Katrin moet echt mee!

Straattaal

Hartstikke leuk hoor, die Franse taallessen op school, maar soms ook wel superzaai! Vooral als het over grammatica gaat (zó niet mijn ding)! Maar gisteren kwam er een ‘mec’ (=cool woord voor jongen) wat vertellen over het Verlan. Dat is de Franse jongerentaal, of straattaal. Het is übergrappig, want in het Verlan worden de lettergrepen omgedraaid of gehusseld, zodat er weer een compleet nieuw woord ontstaat.

Hmm, zou Bonjour in het Verlan dan Jourbon zijn?

Paar voorbeeldjes:

Une femme (betekent ‘vrouw’) is in het Verlan Une meuf

Laisse tomber (betekent ‘laat maar zitten’) is in het Verlan Laisse béton

En maison (huis) wordt zonmé! (enne Verlan betekent letterlijk 'omgekeerd')

Un flic (betekent agent) is in het Verlan Un keuf

La cité (betekent de stad) is in het Verlan La té-ci

Dus ga je binnenkort naar Frankrijk en wil je een beetje COOL/streetwise overkomen, gebruik dan deze woorden!

Idir gaat me zo een lijstje sturen met andere straattaalwoordjes. Post ik hier ook wel!

Bisous Lot

PS Feestje was FORMIDE!

Stiekem een feestje geven? Oui ou non?

Voordelen:

  1. Dit weekend is hét perfecte moment om een feestje te geven. Ik ben bijna nooit een weekend alleen thuis!
  2. Beau en Lauren komen pas dinsdag thuis. Ik heb dus best veel tijd om op te ruimen en het appartement goed door te luchten.
  3. Ik weet zo een hoop leuke mensen die ik kan uitnodigen: Katrin, Océane, Lou Lou, Idir etcetera etcetera.
  4. Ik ben in een hele feestelijke stemming.
  5. Ik heb nog nooit stiekum een feestje gegeven!!

alors on danse :-)

Nadelen:

  1. Als Beau en Lauren hier achterkomen…
  2. Dan word ik naar huis gestuurd! Au revoir, Paris 🙁

Kaartje

Nicolas, Beau en Lauren zijn een weekje op vakantie. Naar de Canarische Eilanden. Eerst dacht ik dat dat erg leuk zou zijn, en dat is het ook wel, maar het is ook best wel saai. Ik heb net een beetje de kamer opgeruimd, alle kleren & hoeden van Lauren gepast en gescrabbeld op de Ipad van Beau. Gelukkig kwam er net met de post een kaartje.

Hoi Lot, Ze hebben hier wel zes verschillende glijbanen. Ik ben er al van vijf af geweest, alleen van de Scooby-dive durf ik niet. Maar misschien durf ik het aan het einde van de vakantie wel.  Als ik het wel durf, schrijven mama en ik je weer. X Nicolas

(aan het handschrift te zien had Lauren het opgeschreven).

Dag Lot, we vermaken ons uitstekend in Club Med. Vandaag hebben we gedineerd op een zeiljacht. Heerlijke oesters. Tot volgende week! Groeten B & L.