“Mijn baguette smaakte naar écht Frans stokbrood”

Kennen jullie de beroemde kookschool Le Cordon Bleu? Misschien wel uit de film Julie & Julia. Ik wilde er meer over weten en heb een beetje rondgehangen bij het gebouw van de kookschool. Daar kwamen alle studenten voorbij die bijvoorbeeld naar stokbroodles moesten 😉 Ik heb met veel studenten gesproken, maar Zara vond ik meteen het leukste. En ze komt nog uit Nederland (Amsterdam) ook!

Hieronder lees je mijn diepte-interview ZARA!

Hoe kwam je op het idee om een kookcursus te doen bij Le Cordon bleu?         Omdat ik veel van koken hou wilde ik graag een cursus volgen. Het leek me een leuke manier om  nieuwe recepten te leren. Ik kon in Amsterdam eigenlijk niet vinden wat ik zocht en toen kwam ik bij Le Cordon Bleu uit. Ik kende de naam van de kookschool wel maar ik dacht dat het alleen voor fulltime koksopleidingen was, maar tot mijn grote vreugd bleek dat je er ook korte workshops kon volgen. En dat heb ik gedaan!

Wat heb je allemaal gemaakt?                                                                                        Ik heb de cursus broodbakken en patisserie gedaan, dus ik heb één dag allerlei broden gebakken van de klassieke Franse baguette tot croissants, brioche, rustiek boerenbrood en een fougasse (een soort geknoopt brood met olijven en tomaat). Op de andere cursusdag heb ik taartjes gebakken zoals een chocolade fondant, macarons en madeleines.

En Zara... klopt dit recept een beetje?

Wat was het aller-lekkerste wat je hebt gemaakt?                                          Broodbakken vond ik het leukste om te doen. Het meest trots ben ik denk ik op de klassieke baguette die ik heb gebakken, het smaakte echt naar een Frans stokbrood!
Is er ook iets mislukt?                                                                                                       De macarons die ik heb gemaakt vond ik het minst geslaagd. Ze waren een beetje bruin in plaats van de mooie, felle kleuren die je in de winkels ziet liggen. Ik vond het ook heel erg ingewikkeld om gelijke koekjes te bakken, dat ze allemaal ongeveer even groot waren en er ongeveer hetzelfde uitzagen. Van de twaalf die ik er gemaakt heb waren er maar drie echt mooi.

Macarons zoals ze in de winkel liggen ;-)

 

Wat voor een karakter had de chef?  Was ie erg streng?                                             De chef was heel erg vriendelijk, helemaal niet streng. Hij sprak alleen maar Frans dus ik moest goed opletten, maar met veel handgebaren kwamen we er wel uit om elkaar te begrijpen.

Kreeg je ook een diploma?                                                                                               Ja, ik heb een diploma voor broodbakken en patisserie gekregen en de recepten die we hebben gemaakt heb ik ook mee naar huis genomen. Ook mijn Le Cordon Bleu-schort en theedoek mocht ik houden, dat schort heb ik nog steeds aan als ik thuis aan het koken ben.

Welke taal spraken jullie tijdens de lessen?
Frans, de chef sprak alleen maar Frans. Er was ook een soort hulp-chef en die sprak een beetje Engels maar ik moest heel erg goed opletten. Bakken is een heel precies werk dus zeker als het ging over de temperatuur van de oven of hoe lang iets in de oven moest, moest ik extra opletten!
Heb je nog iets grappigs/geks/bijzonders/gevaarlijks meegemaakt?
Bakken is echt een chemisch proces dus het meest bijzonder vond ik om te zien dat deeg verviervoudigt als je het een uur laat staan, of als je gist bij meel en water gooit en dat dan de hele structuur verandert. Gelukkig is er niets ontploft of ingestort maar het werd me duidelijk dat dat soort dingen wel heel snel kunnen gebeuren als je bakt.

Moest je je eigen koksmuts meenemen? En wat had je eigenlijk aan?
Ik hoefde geen koksmuts op, alleen de chef had die op. Toen ik me inschreef voor de cursus kreeg ik wel een lijst met eisen mee waaraan mijn kleding moest voldoen. Zo moest ik een broek aan (geen rokje of jurk of blote benen) en een shirt met lange mouwen en dichte schoenen. Je haar moest ook vast als je lang haar had. Ik had een broek, een spijkerbloes en veterschoenen aan. En toen we begonnen met de les kregen we allemaal onze eigen schort en een theedoek om je handen aan af te vegen.
Moest je ook een soort toelating doen voor je mocht beginnen?
Nee, iedereen is welkom om deel te nemen, in ieder geval bij de workshops patisserie en broodbakken. Er deden ook allerlei soorten mensen mee, van fanatieke bakkers tot jonge meisjes tot oude opaatjes.

Één reactie op ““Mijn baguette smaakte naar écht Frans stokbrood”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *