Kraak Meneer

Katrin is mijn allerbeste vriendin. Ze past op wel zes kindjes en komt uit Duitsland. Ze is supergoed in het maken van Franse recepten. Haar specialiteit is de croque monsieur, dat betekent kraak meneer. De ‘kraak’ snap ik wel, want de kaas is knapperig, maar waar die monsieur ( =meneer) nou weer vandaan komt? Blijkbaar vinden vooral ‘monsieurs’ het lekker ofzo. Katrin doet altijd heel geheimzinnig als ze in de keuken bezig is en wil haar recepten nooit verklappen.

Vanmiddag heb ik samen met Nicolas gewoon wat geprobeerd (‘Ik wil geen croissantjes!’ riep N. vanmorgen) en al zeg ik het zelf: best goed gelukt (niet zo goed als de croques van Katrin, maar ik ontdek haar geheim binnenkort écht wel een keer).

Croques- monsieur à la Lot

Dit heb je nodig:

 • 2 sneetjes brood (als je er eentje wilt, als je 6 aupairkinderen hebt, dan neem je er natuurlijk 14 ;-)) (want dan eet je ook zelf ook mee ;-))
 • Banaan (zelf bedacht)
 • Stuk kaas (ik koop altijd Gruyère bij de Carrefour, maar een andere soort is vast ook lekker).
 • Boter (wel echte)
 1. Smeer een snee brood aan één kant in met boter. Dit wordt de onderkant van je broodje. Rasp de kaas en strooi hem over de bovenkant van je boterham. Snij de banaan in plakjes en leg deze bovenop de kaas.
 2. Leg de andere boterham er bovenop.
 3. Doe wat boter in de pan en leg de croque erin.
 4. Het vuur niet te hoog zetten, de kaas moet superlangzaam smelten.
 5. Bak ook nog even de andere kant.
 6. Als het korstje knapperig is en de kaas gesmolten is, is de c.m. klaar.

Bon appetit!

3 reacties op “Kraak Meneer

 1. Wat een cool dit recept! Lijkt me heel lekker! Mijn moeder bestelt op het terras op vakantie in Frankrijk altijd een croque madame, en mijn vader een croque monsieur! Maar als die croque madame dan wordt gebracht door de ober, is ze elke keer weer vergeten dat er op een croque madame een ei zit, en dat vindt ze zo zwaar, en dan wil ze die croque monsieur van mijn vader alsnog! Hihi. Doei! Julie (ja mijn ouders zijn fan van Frankrijk en daarom heb ik dus een Franse naam)

 2. Hey Lot!

  Wil je aan Katrin vragen of ze ook een Duits receptje wil verklappen? Iets waar ik de ouders van Franziska en Claus (mijn Duitse oppastweeling) mee kan verrassen? Het moet wel makkelijk en heel erg sjiek zijn. En niet te duur, want ik ben alweer bijna door mijn eet-en-kleed-geld van deze maand heen (de Winterschulssverkauf van Berska was te cool!).
  Misschien handig voor Katrin om te weten: Liese (de moeder van de tweeling) is vegetariër en allergisch voor de meeste soorten nootjes en ze houdt niet van boter, rijst zonder zilvervlies, aardappels, vanillesmaak, rode vruchten met pit, brood met harde korstjes, olijven, geur- kleur- en smaakstoffen, eiwit, stamppot, zuurkool, de harde stukjes die wel eens aan de broccoli zitten, peterselie, paneermeel, tomatenvelletjes, Griekse yoghurt, knoflookluchtjes, geel voedsel, schimmelkaas, witte- en melkchocolade of tarwekiemen.
  Papa Bernd eet alles.

  Alles Liebe,

  Eva

  • Hey Eva,
   Vraagje van Katrin: Eet Liese zeker weten mee? Voor Bernd kan ze een heleboel lekkere traditionele Duitse gerechten verzinnen, maar die mevrouw lust echt niets! Als toetje had Katrin wel alvast appelstrüdel (schrijf je dat zo? Mijn Duits is niet zo top) verzonnen. Over de andere gangen denkt ze nog effetjes na.
   Alles Liebe zuruck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *